Ny tandbehandling vinder frem: Pulverrens fjerner misfarvninger ved hjælp af højtryk

tandlægen.dk Karise har anvendt AirFlow i to år. (Foto: PR)
dato

Et stigende antal danske tandklinikker tilbyder AirFlow-behandling i stedet for traditionel tandrensning. Det er en blid pulverrensning af tænderne, som gør dem både renere og hvidere uden at give isninger.

Regelmæssig tandrensning er oftest en del af et tandlægebesøg, men de færreste kender til AirFlow-metoden, som flere tandklinikker er begyndt at tilbyde. Behandlingen fjerner misfarvning og bløde belægninger op til 5 millimeter under tandkødet ved at sprøjte pulver og vandstøv på tænderne med et højt tryk.

Det er mere skånsomt for tænderne end en traditionel tandrensning, hvor et manuelt vibrerende instrument med pudsepasta polerer tænderne fri for tandsten. Det fortæller Hamed Yazdanyar, tandplejer hos tandlægen.dk, som er blandt de første til at anvende AirFlow.

– Over 95 procent af mine patienter foretrækker AirFlow frem for en traditionel tandrensning – ikke mindst fordi det er super effektivt og skånsomt. Det traditionelle vibrerende ultralyd-instrument larmer meget og sprøjter med iskoldt vand. AirFlow har også tilkoblet ultralyd, men er mere lydsvag, og væsken kan tempereres efter patientens ønske, så man undgår isninger, siger Hamed Yazdanyar.

En af de første til at få behandlingen hos tandlægen.dk er 59-årige Jesper Johansen fra Næstved. Han foretrækker AirFlow frem for traditionel tandrensning på grund af dens sundhedsmæssige og kosmetiske effekt.

– Det føles som at få skyllet tænderne og er rarere end de normale krattende instrumenter. Mine tænder bliver renere og mere plejede, og min plastfortand holder tydeligt bedre farve med Air Flow. Det er vigtigt for min livskvalitet at passe på tænderne og er en bonus, at de også bliver kosmetisk pænere og mere soignerede, siger han.

Færre får tandblegninger
AirFlow fjerner farvebelægninger på emaljen fra for eksempel te, kaffe og rygning mere effektivt end traditionel ultralyd ifølge Hamed Yazdanyar. Ifølge tests foretaget af Hamed Yazdanyar giver ikke engang gentagne traditionelle tandrensninger samme resultat som en enkelt AirFlow-behandling. Resultatet bliver mere naturligt og mindre kridhvidt end ved tandblegning.  

– Faktisk udfører jeg halvt så mange tandblegninger nu som førhen, fordi mange af mine patienter ikke længere finder tandblegning nødvendigt. Det er en positiv tendens, fordi AirFlow er en non-invasiv behandling, som på ingen måde slider emaljen, siger Hamed Yazdanyar.

Forebygger arbejdsskader
Ni ud af ti tandlæger har haft arbejdsrelaterede smerter over en tremåneder periode, viser en undersøgelse fra Syddansk Universitet, Tandlægeforeningen og Danske Tandplejere fra 2022. Hamed Yazdanyar oplever det som en ekstra fordel ved AirFlow, at metoden afhjælper smerter i fingre, håndled, ryg og nakke: 

– Jeg foretager op mod 20 tandrensninger om dagen og kan mærke forskellen på egen krop. Mine fingre summer ikke længere, og min hånd er mindre øm og træt efter en arbejdsdag. AirFlow holdes mere stille og tandrensning tager den halve tid end normalt, og det kan bidrage til, at færre behøver førtidspension eller brancheskift.

Han forventer, at AirFlow i takt med udbredelsen i fremtiden vil blive alment benyttet hos landets tandklinikker.

Kilde: tandlægen.dk | Epicent Public Relations A/S
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.